Temat jak najbardziej na czasie po świątecznym obżarstwie :). Każdy z nas nie raz doświadczył nieprzyjemnych skutków spożywania niewłaściwych dla nas pokarmów, lub pofolgowania sobie podczas posiłków…
Czujemy się wtedy ociężali, dręczą nas wzdęcia, mdłości zgaga. W Ayurvedzie znane są metody złagodzenia tych dolegliwości, musimy tylko zastosować się do nich już na etapie przyrządzania posiłku, albo najpóźniej podczas jedzenia.
ser | pieprz czarny, turecki i chili |
jajka | pietruszka, cebula, kurkuma |
lody | goździki, kardamon |
kwaśna śmietana | kolendra, kardamon |
jogurt | kminek, imbir |
ryby | orzech kokosowy, cytryna, limonka |
czerwone mięso | goździki, pieprz turecki, chili |
owies | kurkuma, gorczyca, kminek |
ryż | goździki, pieprz ziarnisty |
pszenica | imbir |
strączkowe | czosnek, goździki, pieprz czarny i turecki, imbir, sól, chili |
kapusta | gotowanie w oleju słonecznikowym z kurkumą i ziarnami gorczycy |
czosnek | utarty orzech kokosowy i cytryna |
zielona sałata | oliwa z oliwek z sokiem z cytryny |
cebula | gotowanie, sól, cytryna, jogurt, ziarna gorczycy |
ziemniaki | ghee z pieprzem |
pomidory | limonka, kminek |
awokado | kurkuma, cytryna, czosnek, czarny pieprz |
banany | kardamon |
suszone owoce | moczyć w wodzie |
mango | ghee z kardamonem |
melon | tarty orzech kokosowy z kolendrą |
orzechy | namoczyć na noc |
nasiona | moczyć i przypiekać |
alkohol | żuć pół łyżeczki nasion kminku lub 1-2 nasiona kardamonu |
kofeina | sproszkowana gałka muszkatołowa z kardamonem |
słodycze | sproszkowany, suszony imbir |