Odtrutki pokarmowe cz.2

Obraz monicore z Pixabay

Czasami, pomimo szczerych chęci, nie jesteśmy w stanie zapobiec skutkom przejedzenia. Wtedy z pomocą przychodzą zioła, które łagodzą towarzyszące nam dolegliwości…

Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze, rozkurczowe i pobudzające wytwarzanie soku żołądkowego, zioła oraz przyprawy doskonale radzą sobie w zwalczaniu wzdęć. Warunek jest jeden – regularne przyjmowanie przez przynajmniej kilka-kilkanaście dni. Jednorazowe wypicie ziółek nie usunie dolegliwości, pomoże tylko na krótki czas.

Poniżej przedstawiam przepis na mieszankę, która została przeze mnie wypróbowana z dobrym skutkiem. Pochodzi on z książki „Nalewki i receptury ziołowedr Jadwigi Górnickiej

Zioła żołądkowo-trawienne (przed jedzeniem)

Wymieszać w równych ilościach:

Łyżkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i przez 2-3 minuty powoli gotować pod przykryciem. Odstawić na 10 minut, przecedzić do termosu. Pić 3 x dziennie po 1/4 szklanki przed jedzeniem przy niedoborach kwasu żołądkowego, w nieżycie , wzdęciach i innych zaburzeniach trawiennych.

UWAGA! Spożywanie bobrka w zbyt dużych dawkach może powodować mdłości, wymioty i biegunkę.

Pozostałe receptury:

Mieszanka na wzdęcia (po jedzeniu)

Przepis z książki „Poradnik ziołowy” O. Grzegorza Sroki. Wymieszać w równych ilościach:

Zioła wymieszać. 1 łyżeczkę zalać szklanką ciepłej wody, ogrzać pod przykryciem do wrzenia (nie gotować), odstawić na 10-15 minut, po czym przecedzić. Pić 2 x dziennie gorące po jedzeniu.

Ocet kolendrowo-miętowo-imbirowy

Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek „Zioła dla smaku, zdrowia i urody” Małgorzaty Kaczmarczyk.

  • 250 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka roztartych nasion kolendry
  • 80 ml liści mięty
  • 2 łyżki startego imbiru

Kolendrę, imbir i posiekane listki mięty zalać octem podgrzanym do temperatury 60 stopni. Słoik zakręcić, macerować zioła przez tydzień, przecedzić i pic codziennie 1-2 łyżki octu rozcieńczone 200 ml wody.

Ciastka z wawrzynu (lauru szlachetnego)

Przepis z książki „Program zdrowia św. Hildegardy” Dr. Wighard Strehlow. Wskazania: gazy żołądkowe i jelitowe, cukrzyca, nieprzyjemny posmak w ustach.

Jeśli z twojego żołądka/jelit wydobywa się nieprzyjemny zapach, tak że produkujesz nawet nieczystą ślinę, wówczas sporządź z olejku laurowego (prawdziwego, tłoczonego na zimno ze świeżych owoców) i odrobiny mąki ciastka i je zjedz. Oczyszczą one twój żołądek/twoje jelita, stłumią cuchnące soki i przygotują właściwe i dobre(soki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *