Kiełki należą do produktów biogenicznych, czyli zawierających życie. W dodatku dzięki zawartym w nich enzymom są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka.
Kiełki obfitują w mikro i makroelementy (żelazo, wapń, magnez, fluor, sód, miedź, jod, potas, mangan, cynk), witaminy (A, z grupy B, C, E – zwanej witaminą młodości, H – czyli biotyny bardzo ważnej dla kondycji skóry, K oraz PP – niezbędnej dla prawidłowego działania układu nerwowego), białka, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe i inne składniki.
Włączając do codziennej diety kiełki wzmocnimy system odpornościowy i uzupełnimy niedobór witamin i składników mineralnych. Przyczynimy się również do oczyszczenia organizmu z toksyn, co zaowocuje piękną skórą, lśniącymi włosami i mocnymi paznokciami.
Współczesna medycyna prowadzi próby leczenia między innymi nowotworów, dietami, których podstawą są właśnie kiełkujące ziarna.
Ciekawe przepisy na potrawy z kiełkami znajdziemy na stronie Toraf
Szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na :
Kiełki brokuła
Zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek.
Kiełki lucerny
Są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Zawierają kanwaninę, substancję pomagającą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Smak mają łagodnie cierpki, leciutko orzechowy. Są doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów, twarogu, naleśników i jarzyn, także ziemniaków
Kiełki soczewicy
Szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego. Zawierają witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.
Kiełki jęczmienia
Zawierają sporą ilość witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy E oraz związków mineralnych i pierwiastków śladowych (kwas krzemowy, magnez, żelazo). Zalecane są osobom o delikatnym przewodzie pokarmowym, są bowiem niezwykle lekkostrawne i równocześnie odżywcze. Zapobiegają powstawaniu wyprysków i zaskórników, a także wygładzają i uelastyczniają cerę.
Kiełki jęczmienne mają smak słodkawy, można posypywać nimi sałatki i surówki (także owocowe), doskonale też pasują do śniadaniowego musli (dodają energii, pobudzają), a także do różnych ciast i kasz.
Kiełki owsa
Są szczególnie cenione zwłaszcza za wysoką zawartość jodu, gdyż reguluje on pracę tarczycy.
Smak mają bardzo łagodny.
Kiełki prosa
Dostarczają dużą dawkę fluoru i krzemu, dzięki czemu doskonale wpływają na kondycję skóry, zębów, paznokci i włosów. Dlatego jedzenie tych kiełków zaleca się szczególnie przy schorzeniach skórnych, przy słabych, łamliwych włosach, skłonności do próchnicy.
Smak mają słodkawy, dobrze komponują się z sałatkami owocowymi, mlecznymi zupami i deserami. Stanowią doskonały dodatek do musli i wypieków.
Kiełki pszenicy
Dobry lek na krzywicę u dzieci i osteoporozę u dorosłych, przeciwdziałają też miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu. Zawierają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B2, B3, B5, C i E, a także żelaza, fosforu, magnezu, cynku i wapnia.
Mają łagodny, lekko słodkawy smak z nutą orzechową . Dobrze komponują się z sałatkami, surówkami i musli, twarogiem, zupami, pikantnymi sosami. Urozmaicają smak wypieków.
Kiełki rzeżuchy
Bardzo popularne szczególnie w okresie wielkanocnym :). Poprawiają wygląd włosów, cery i paznokci, pobudzają przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działają moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. Zawierają duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych.
Są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów.
O domowej hodowli, oraz właściwościach innych kiełków przeczytacie na stronie Kiełki na zdrowie
Informacje ze strony Natura i ty