Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Pełni wiele funkcji, min: neutralizacja toksyn, magazynowanie ważnych substancji (np. witaminy, żelazo, białko), regulacja stężenia hormonów, przetwarzanie składników pokarmowych.
Niestety bardzo często przypominamy sobie o niej dopiero wtedy, gdy zaczyna nas boleć, zbytnio obciążona ciężkostrawnymi potrawami, nadmiarem leków czy alkoholu.
Wiosna to dobry czas, aby oczyścić naszą wątrobę i wspomóc ją ziołami. Bardzo często właśnie teraz zaczynamy przygotowywać nasze ciało do lata stosując detoksykację i diety. Zadbana wątroba na pewno nam w tym, pomoże.
Przedstawię dzisiaj trzy rośliny znane ze swoich zdolności regenerujących wątrobę.
Mniszek lekarski
Przetwory z mniszka pobudzają wytwarzanie żółci i ułatwiają jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Jednocześnie wspomagają odtruwanie i oczyszczanie organizmu, dlatego dawniej mniszek był nazywany ziołem „czyszczącym krew”. Gorycze zawarte w tej roślinie pobudzają wytwarzanie śliny i zwiększają produkcję soków trawiennych. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ
Ostropest plamisty
Nasiona ostropestu zawierają kompleks zwany sylimaryną, który wykazuje silne działanie odtruwające oraz posiada zdolność ochraniania i regeneracji miąższu wątroby (i w pewnym stopniu także nerek). Regularne stosowanie pomaga w stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, oraz przy żółtaczce. Więcej przeczytacie TUTAJ
Ostropest +karczoch – ekstrakt
Karczoch zwyczajny
Wyciągi z liści i ziela karczocha działają przede wszystkim silnie żółciopędnie i żółciotwórczo, ochronnie na wątrobę i rozkurczowo. Dodatkowo szybko usuwają szkodliwe produkty przemiany materii wspomagając odtruwanie organizmu. Zawarta w karczochu cyneryna pobudza regenerację miąższu wątroby i zapobiega jaj stłuszczeniu.
Pozostałe zioła wątrobowe:
pięciornik gęsi, szanta, rzepik, krwawnik, rumianek, lukrecja, cykoria, dziurawiec, mięta, fiołek trójbarwny, drapacz lekarski, kora kruszyny.
Przetwory
Odwar z owoców ostropestu
1/2 – 1 łyżeczki rozgniecionych owoców zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować ma małym ogniu pod przykryciem 5-7 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. pić dwa razy dziennie 1/2 szklanki po jedzeniu. Działanie ochronne wzmacnia dodanie 10-20 kropli nalewki miętowej lub dziurawcowej.
Odwar z korzenia mniszka
2 łyżki rozdrobnionego korzenia zalać dwoma szklankami gorącej wody i odstawić na godzinę. Następnie powoli ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3-5 minut. odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 1/2 – 2/3 szklanki 2-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkiem jako środek żółciopędny i moczopędny.
Źródło: Ożarowski, Jaroniewski „Rośliny lecznicze”