Moja Babcia już od wczesnej wiosny zbierała młode listki roślin i ziół, suszyła i robiła najwspanialszą herbatkę z dodatkiem domowego soku z czarnej porzeczki. Warto również dodawać świeże listki do wiosennych sałatek lub twarożku, są bowiem bogatym źródłem witamin i minerałów.
- Babka
- Bluszczyk kurdybanek
- Borówka – liście
- Bratek polny
- Brzoza – liście, pączki
- Buk – pączki
- Czarna porzeczka – liście
- Czosnaczek
- Fiołek wonny
- Gajowiec żółty – kwitnące ziele
- Gwiazdnica
- Jaskółcze ziele
- Krwawnik
- Mięta
- Melisa
- Niezapominajka
- Olcha – pączki
- Podagrycznik
- Podbiał
- Pokrzywa
- Stokrotka
- Szczaw
- Topola – pączki, kora
- Ziarnopłon
Jeśli chcemy wzmocnić działanie ziół zbierajmy je zgodnie z kalendarzem księżycowym.