Lucerna jest rośliną z rodziny bobowatych, występującą w Europie, Azji i Afryce. Uważana jest przede wszystkim za roślinę pastewną, lecz mało kto wie, że jest jednym z pierwszych znanych ludzkości ziół. Jej angielska nazwa alfalfa nawiązuje do arabskiego zwrotu al-fac-facach, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „ojciec wszystkich produktów spożywczych”.
Związki czynne
Lucerna jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, D, E i K, błonnika, chlorofilu i białka. Zwiera wiele minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, cynk i potas.
Działanie i zastosowanie
W tradycyjnej medycynie chińskiej liście lucerny wykorzystywane są w celu pobudzenia apetytu i leczenia wrzodów. W ayurwedzie stosowana jest jako środek łagodzący stany zapalne stawów. Jej działanie jest jednak o wiele szersze:
- Oczyszcza drogi moczowe, krew i wątrobę.
- Zmniejsza zakwaszenie organizmu.
- Reguluje pracę jelit.
- Obniża poziom „złego” cholesterolu i reguluje poziom cukru.
- Wzmacnia serce i układ nerwowy.
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i wykrztuśnie.
Lucerna ułatwia wchłanianie węglowodorów i białka, wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy starzenia i ułatwia zasypianie. Jest również co raz częściej wykorzystywana w łagodzeniu objawów menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.