Chociaż pandemię COVID mamy już za sobą, to ciągle zmagamy się z jej długofalowymi skutkami. Jednym z nich jest podatność na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych. Od pewnego czasu szale je grypa i wirus RSV. A szczyt zachorowań dopiero przed nami.
Oba wirusy (grypy i RSV) powodują podobne objawy:
- gorączka
- silne osłabienie
- ból głowy
- ból gardła
- kaszel
- katar (obrzęk śluzówki nosa)
Tutaj kupisz: Olejek eteryczny z pelargonii – Physalis
Podstawą w leczeniu jest wypoczynek i pozwolenie organizmowi na walkę z chorobą. Dzięki temu mamy dużą szansę uniknięcia powikłań. Wskazane jest również wspomaganie się dietą i ziołami, które nie tylko pomogą szybciej zwalczyć chorobę, ale również zregenerują wycieńczony organizm.
Jednym z podstawowych ziół, które św. Hildegarda polecała w pierwszych dniach choroby jest …
Pelargonia
Popularna roślina doniczkowa, zwana również anginką, kiedyś znajdowała swoje miejsce na parapecie w każdym domu. Stosowana była przede wszystkim w zapaleniu ucha, a niewiele osób wie, że można ją zaparzać i popijać jak herbatkę (np. z dodatkiem imbiru, cytryny i miodu).
Współczesna nauka potwierdziła działanie przeciwwirusowe pelargonii, a także jej właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz stymulujące układ odpornościowy. Szczególnie silne działanie wykazuje Geranium robertianum, czyli bodziszek cuchnący.
Tutaj kupisz: Bertram korzeń mielony – Natura Wita
Mieszanka ziołowa z pelargonią
- 20 g sproszkowanej pelargonii
- 10 g proszku z korzenia bertramu
- 7 g sproszkowanej gałki muszkatołowej
Zażywać 1-3 szczypty dziennie, posypując np. kanapkę. Mieszanka ta jest szczególnie pomocna w przypadku osłabionego po grypie serca.
Innym specyfikiem pomocnym według św. Hildegardy w leczeniu grypy jest …
Galgant w wodzie malinowej
Galgant (zwany również galangalem)jest wieloletnią roślina z rodziny imbirowatych. Ma bardzo ostry smak i silny aromat. Mimo, że jest stosowany w medycynie chińskiej, to właśnie św. Hildegarda przypisała mu najwięcej właściwości leczniczych.
„Galgant jest bardzo gorący, nie zawiera zimna i ma właściwości lecznicze. Człowiek, który ma wysoką gorączkę, niech sproszkuje galgant i wypije ten proszek w wodzie źródlanej, a gorączka ustąpi.
Ktokolwiek odczuwa ból pleców lub boków z powodu złych soków, niech ugotuje galgant w winie i często pije go na gorąco, a ból ustąpi. A ten, kto cierpi na serce i ma słabe serce, niech zje galgant w wystarczającej ilości i poczuje się lepiej. „
Św. Hildegarda zaleca rozpuszczenie 1-2 tabletek galgantu w szklance soku malinowego i wypicie tego napoju przy wysokiej gorączce.
Tutaj kupisz: Galangal eko – Dary Natury
Olejek z piołunu
Olejek z piołunu pomaga na kaszel (szczególnie u małych dzieci), grypę, zapalenie oskrzeli, bóle piersi.
10 ml. świeżo wyciśniętego soku z piołunu zmieszać z 20 ml oliwy z oliwek i wystawić na 10 dni na działanie promieni słonecznych.
Wcierać kilka kropel nad mostkiem do kilku razy dziennie.
Uwaga!
olejek z piołunu może wywołać alergię. Należy wcześniej wetrzeć 1 kroplę i obserwować reakcję.
Źródło: „Medycyna na każdy dzień” dr. Wighard Strehlow
Obraz Kasjan Farbisz z Pixabay