Kiedy piszę o naturalnych lekarstwach mam na myśli to, z czym mamy do czynienia na co dzień, czyli pokarmy, które spożywamy. Komponując nasze codzienne posiłki możemy zapobiegać chorobie, lub wspomóc jej leczenie. Postaram się przybliżyć wam najważniejsze wiadomości. Zainteresowanych zachęcam do lektury książki autorstwa profesora Michaela Hamm „Stop dla raka”.
WTÓRNE SUBSTANCJE ROŚLINNE
Po za witaminami, składnikami mineralnymi i błonnikiem w roślinach znajdują się substancje wtórne zwane również fitochemikaliami. Stwarzają one warunki niesprzyjające rozwojowi raka zapobiegają aktywizacji substancji rakotwórczych, utrudniają wzrost komórek nowotworowych lub odcinają źródło ich zaopatrzenia
Wtórne substancje roślinne są wytwarzane z barwników, substancji zapachowych i smakowych, które to służą roślinom do obrony przed szkodnikami, chorobami i promieniowaniem UV. Przykładem są karotenoidy będące naturalną „ochroną przeciwsłoneczną”.
Stosując dietę mieszaną przyjmujemy ok. 100 – 150 mg antyutleniających mikroelementów odżywczych oraz 1000 – 1500 mg wtórnych substancji roślinnych. W zbilansowanej diecie współpraca różnych substancji ochronnych jest niemalże zagwarantowana. Dlatego niewskazane jest ograniczanie się jedynie do przyjmowania wyizolowanych witamin w tabletkach. Zróżnicowana dieta jest najlepszym wyborem, ponieważ różnorodne składniki przyjmowane razem wspierają się i wzmacniają swoje działanie.
Dzięki obecności błonnika w układzie pokarmowym substancje kancerogenne mogą być szybciej wydalane z organizmu. Sprzyja on także namnażaniu bakterii jelitowych, które chronią zdrowie i wspierają siły obronne organizmu. Minimalne zalecane spożycie dzienne błonnika to 30 g, np: biała fasola w 100 g ma 23,2 g błonnika, ziarna pszenicy i żyta 13,2 g, chleb żytni 8 g, jabłko 2 g/100 g.
Najlepsze źródła:
suszona biała fasola, ciecierzyca i soczewica, suszony groch, ziarna pszenicy i żyta, chleb z pełnego ziarna, seler, marchewka, karczochy, papryka, gruszka, jabłka, kapusta kiszona, banany, truskawki, morele.
PREBIOTYKI I PROBIOTYKI
Jelito grube jest zasiedlone przez ogromną ilość różnego rodzaju bakterii. Zadaniem pro- i prebiotyków jest wypieranie mikroorganizmów szkodliwych, co wzmacnia siły obronne organizmu.
Prebiotyki
Są to niestrawne składniki żywności – np. błonnik, skrobia oporna i oligosacharydy. Stymulują one wzrost korzystnej mikroflory i tłumią chorobotwórcze mikroorganizmy.
Dobre źródła:
inulina i oligofruktoza z cebuli, topinamburu, skorzonery i korzenia cykorii oraz oligosacharydy z ziaren soi.
Probiotyki
Są to korzystne dla zdrowia żywe mikroorganizmy lub kultury bakterii. Np. szczepy powodujące fermentację mlekową (bifidobakterie) i bakterie probiotyczne (lactobacillus). Nie zasiedlają one jelit na długo, więc trzeba je uzupełniać. Probiotyczne przetwory mleczne podnoszą odporność organizmu.
Najlepsze źródła:
jogurt, kefir, twaróg, ser
FITOESTROGENY
To hormony roślinne należące do wtórnych substancji roślinnych. By fitoestrogeny spełniały swoją rolę potrzebują bakterii jelitowych, dzięki którym przekształcają się w substancję właściwe.
Najlepsze źródła:
ziarna soi, produkty z pełnego ziarna oraz nasiona lnu.
KWAS FOLIOWY
Do najważniejszych zadań tej witaminy należy udział w procesie podziału komórki i tworzenie nowych komórek, przede wszystkim białych i czerwonych krwinek. Niedobór kwasu może prowadzić do niestabilności DNA. Witamina ta jest bardzo wrażliwa i do dużych strat dochodzi podczas przechowywania i przygotowania posiłków.
Dobre źródła:
warzywa liściowe, brokuły, produkty z pełnego ziarna, soja, pomarańcze.
TŁUSZCZE
Szczególnie korzystne są jednonienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim oliwa z oliwek i olej rzepakowy) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zawarte wyłącznie w mięsie niektórych ryb). Związki fenolowe znajdujące się w olejach, szczególnie tych zimnotłoczonych, skutecznie eliminują wolne rodniki.
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA
Są to produkty spożywcze, które oprócz pełnienia klasycznej funkcji (czyli dostarczania organizmowi niezbędnych do życia substancji odżywczych) poprawiają stan naszego zdrowia i zapobiegają chorobom. Do żywności funkcjonalnej należą produkty spełniające następujące warunki:
– są częścią normalnego sposobu odżywiania (nie jest to np.tabletka)
– można je jeść codziennie
– pełnią określoną funkcję (wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają wydajność umysłową itp.)
Żywność funkcjonalna zawiera:
- błonnik
- bakterie kwasu mlekowego
- minerały
- Omega-3 (kwasy tłuszczowe)
- antyutleniające witaminy
- wtórne substancję roślinne
- aminokwasy
Źródło: „Stop dla raka” Michael Hamm
Obraz DanaTentis z Pixabay