Gurmar (Gymnema sylvestris) jest drzewiastym pnączem, które osiąga długość do 600 metrów. Rośnie w Indiach i w Azji. Jego liście od bardzo dawna wykorzystywane są w medycynie ajurwedyjskiej, przede wszystkim jako środek moczopędny, wymiotny, wykrztuśny i wzmacniający pracę serca. Pomaga również w zwalczaniu pasożytów.
Liście gurmaru posiadają zadziwiającą cechę – blokują odczuwanie słodkiego smaku. Stąd nazwa, którą nadali tej roślinie hindusi – niszczyciel cukru. Żucie liści gurmaru powoduje, że przestajemy rozróżniać słodki smak i jednocześnie zmniejsza się łaknienie słodyczy. Tak samo działa podanie niewielkiej ilości sproszkowanego ziela pod język. Doskonała propozycja dla osób mających problem z nadmiernym apetytem na słodycze, oraz odchudzających się. Ponieważ silnie wpływa na poziom cukru we krwi, zaczęto stosować ją w diabetologii.
Związki czynne
Podstawowymi składnikami leczniczymi które zawiera gurmar są glikozydy, zwane kwasami gymnemowymi, saponiny triterpenowe, oraz bardzo ważny pierwiastek chrom.
Działanie i zastosowanie
Glikozydy stymulują komórki trzustki i zwiększają wydzielanie insuliny. To one są odpowiedzialne za blokowanie odczuwania słodkiego smaku.
Chrom ma wpływ na unormowanie poziomu cukru we krwi i regulację działania insuliny. Jest częścią GFT( Glucose Tolerant Factor) – czynnika tolerancji glukozy, najważniejszego regulatora poczucia głodu i sytości.
Osoby chore na cukrzycę powinny bezwzględnie stosować się do zaleceń lekarza, ponieważ gurmar wchodzi w interakcje z insuliną i lekami przeciwcukrzycowymi.
Stosowanie gurmaru obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów; polepsza funkcjonowanie wątroby, trzustki i filtrację nerek; stymuluje pracę serca i układu krążenia; zmniejsza apetyt na słodycze i sprzyja spadkowi masy ciała; działa antywirusowo.
Gymnema sylvestris jest również bardzo pomocna w leczeniu kandydozy. Nie tylko zwalcza grzyba, ale i zapobiega przekształcaniu się candidi w groźną, strzępkową formę.
Źródło: Czytelnia medyczna