Rozmaryn już w starożytności uważany był za święte zioło, nierozerwalnie związane z miłością i wiernością. Używano go jako składnik kadzideł podczas ceremonii religijnych, oraz do ozdabiania posągów. W Polsce dawniej wito z niego wianki dla panny młodej, lub dodawano do ślubnej wiązanki. Obecnie cenimy rozmaryn przede wszystkim za pozytywny wpływ na poprawę pamięci
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) jest wiecznie zielonym krzewem z rodziny jasnowatych, który osiąga wysokość do 2 metrów. Charakteryzuje się bardzo wąskimi i bardzo aromatycznymi liśćmi. Kwiaty drobne, bladoniebieskie. Posiada czterokanciastą łodygę, która drewnieje w drugim roku.W stanie dzikim występuje w rejonie Morza Śródziemnego, uprawiany jest natomiast w ogródkach przydomowych w wielu krajach świata.
Surowce lecznicze
Do celów leczniczych używamy części nadziemnych, bogatych w olejki lotne. Liście zbieramy od czerwca do sierpnia i suszymy w temperaturze do 35 stopni.
Związki czynne
Rozmaryn zawiera do 2% olejku lotnego (alfa-pinen, borneol, cyneol, p-cymen), kwasy (min. rozmarynowy, kawowy, betulinowy), flawonoidy, garbniki, kamforę.
Działanie i zastosowanie
Rozmaryn lekarski działa rozkurczowo, pobudza apetyt i łagodzi wzdęcia. Pomaga również w trawieniu pokarmów i wchłanianiu substancji odżywczych. Zawarte w rozmarynie gorycze wspomagają pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Rozmaryn lekarski ma korzystny wpływ na układ nerwowy, łagodzi stany napięcia i wyczerpania. Wspomaga odzyskiwanie sił, szczególnie po długotrwałym stresie. Podnosi ciśnienie krwi i pobudza. Jest cenionym ziołem w przypadku omdleń. Zwiększa przepływ krwi do mózgu, dzięki czemu doskonale poprawia pamięć i koncentrację. Stosowany jest w leczeniu nerwowości, depresji, problemów ze spaniem, a także zapobiega i leczy bóle głowy i migreny. Olejki zawarte w rozmarynie wykazują działanie bakterio i grzybobójcze.
W kuchni
Rozmaryn można stosować zarówno do potraw słonych, kwaśnych, jak i słodkich. Ze względu na mocny aromat używamy go z umiarem.
Przepisy
Napar
3-5 gałązek rozmarynu umieścić w czajniczku i zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem 5 minut. Dla złagodzenia intensywnego smaku można doprawić miodem.
Gorący napar pijemy przy przeziębieniu, grypie, bólach reumatycznych oraz niestrawności. Działa również pobudzająco.
Uwaga!
Rozmaryn wywołuje menstruację, oraz stosowany jest do regulowania cyklu miesiączkowego, dlatego powinien być rozważanie używany przez kobiety w ciąży. Olejek rozmarynowy nigdy nie powinien być podawany doustnie, że względu na silne toksyczne działanie.
Obraz Leopictures z Pixabay