Suplementacja magnezem

Poprzedni artykuł zawierał informacje o tym, jakie zioła wspomogą naszą pamięć i koncentrację. Dzisiaj podzielę się z Wami wiedzą, w jaki sposób naturalnie uzupełnić niedobory magnezu.

Magnez jest jednym z pierwiastków bezwzględnie potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu:

 –  Odpowiednie dawki  magnezu zwiększają gęstość kości, zapobiegając osteoporozie. 

–  Jego niedobory powodują problemy z zapamiętywaniem oraz zdolnością uczenia się, zakłócają pracę mięśni, serca i stawów.

–  Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i układu krążenia.


Magnez w tabletkach nie jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm. Może również powodować problemy jelitowe. Poniżej  przedstawiam listę produktów które powinny na stałe zagościć w naszym menu, ponieważ stanowią bogate źródło tego pierwiastka w łatwo przyswajalnej formie.

Zawartość magnezu w pokarmach (na 100 g):

Dynia, pestki – 540 mg
Otręby pszenne – 490 g mg
Mak – 458 mg
Kakao, proszek – 420 mg
Sezam – 377 mg
Słonecznik – 359 mg
Zarodki pszenne – 314 mg
Nerkowce – 290 mg
Migdały – 269 mg
Melasa – 240 mg
Kasza gryczana surowa – 218 mg (ugotowana 79 mg)
Orzechy arachidowe -180 mg
Czekolada gorzka – 165 mg
Pistacje – 158 mg
Orzechy laskowe – 140 mg
Płatki owsiane – 129 mg

Zapotrzebowanie na magnez wynosi ok. 350 mg dziennie.

Chlorek magnezu CZDA

Powszechnie wiadomo, że nasz organizm bardzo łatwo wchłania wszystko co aplikujemy na skórę (należy o tym pamiętać smarując się kosmetykami). Zakupiłam więc chlorek magnezu (czysty do analiz). Początkowo przygotowałam z niego oliwkę magnezową, ale nie bardzo odpowiadał mi sposób aplikacji. Obecnie korzystamy z kremu, który sama wykonałam. Jest to pierwszy kosmetyk, który zrobiłam sama i jestem z tego powodu bardzo z siebie dumna 🙂 Jego wykonanie jest bardzo proste.

Krem magnezowy
  • 150ml. chlorku magnezu czda
  • 25ml. gorącej wody
  • 200ml. masła kakaowego albo masła shea, albo oleju kokosowego
  • 50ml. oleju roślinnego
  • 25ml. lanoliny
  • 50ml. wosku pszczelego

Chlorek magnezu zalej wodą i poczekaj aż się rozpuści. W tym czasie olej, masło, wosk i lanolinę umieść w łaźni parowej,( np. słoik umieszczony w garnku z gotującą się wodą). Poczekaj, aż się składniki rozpuszczą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Naczynie z koncentratem oliwy magnezowej wstaw na 5 minut do gorącej wody. Przelej oba płyny do wysokiego, wąskiego pojemnika i miksuj, jak przy ubijaniu piany z białek. Po chwili płyny połączą się, będą przypominać majonez. Miksuj 5 minut. Przełóż krem do słoiczka i odstaw do zastygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Herbiness

Krem ten pomocny jest nie tylko przy uzupełnianiu magnezu w organizmie. Wykazuje również działanie rozgrzewające i przeciwbólowe np. przy kontuzjach mięśni lub bólach stawów (wypróbowane przez moją córkę). Czasami zamiast gorącej wody używam wywaru z korzeni żywokostu, a pod koniec miksowania dodaję olejki eteryczne. Otrzymuję w ten sposób doskonałą maść na problemy z rwą kulszową.

Obraz PublicDomainPictures z Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *