Truskawka (Fragaria ananassa), czyli poziomka ananasowa, to mieszaniec gatunków poziomki europejskiej i amerykańskiej. Wszystko to o czym pisałam poniżej dotyczy zarówno truskawek jak i poziomek.
Nie ma chyba osoby, która nie znałaby jej soczystych, czerwonych owoców. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C – wystarczy jedna szklanka, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten związek organiczny. Truskawki zawierają również witaminę E, P, z grupy B, oraz minerały – żelazo, potas, wapń, fluor, cynk, jod, miedź i krzem.
Badania naukowe potwierdzają, że truskawki obniżają poziom złego cholesterolu i utrudniają wchłanianie tłuszczu. Ze względu na małą ilość kalorii mogą być podstawą diety odchudzającej, jednocześnie wzmacniając organizm. To właśnie obecność witaminy C i żelaza sprawia że ten smakołyk zapobiega anemii i oczyszcza krew z toksyn. Truskawki zawierają sporo pektyn, które regulują pracę jelit. Garbniki natomiast zapobiegają stanom zapalnym błon śluzowych.
Owoce truskawki poleca się reumatykom, ponieważ obniżają kwasowość moczu. Zaś działanie moczopędne wspomaga pracę nerek i pęcherza.
Najnowsze badania dowodzą, że jedząc truskawki poprawiamy działanie mózgu. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one sporo antyoksydantów, które zapobiegają obumieraniu komórek mózgowych i tym samym wspomagają pamięć.
Istnieją również badania potwierdzające przeciwnowotworowe działanie truskawek, co jest uwarunkowane obecnością antocyjanów. Związki te hamują namnażanie komórek rakowych i utrudniają wzrost guzów.
Lecznicze działanie wykazują także liście truskawek. Zawierają ogromne ilości witaminy C, do tego garbniki i flawonoidy.
W medycynie ludowej napar z owoców i liści stosuje się przy leczeniu szkorbutu, podagry, kamicy moczowej i żółciowej. Świeże, nagrzane liście przykłada się do ran i wrzodów, a zaparzone możemy pić bez ograniczeń w czasie przeziębienia.
Przepisy
Odwar z liści przeciw biegunce
Garść młodych liści zalać 1/2 litra wody i podgrzewać na maleńkim ogniu 25 minut, nie dopuszczając do zagotowania. Odcedzić. Wypić w dwóch porcjach w dwugodzinnym odstępie.
Uroda
Truskawki z powodzeniem można wykorzystywać również w domowych kosmetykach.
Owoce rozgniatamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Tak powstałą papkę nakładamy na twarz i zmywamy mlekiem po 20 minutach. Maseczka rozjaśni cerę i uelastyczni skórę.
Obraz congerdesign z Pixabay