Ilex guyanusa, inaczej ostrokrzew gujański jest blisko spokrewniony z ostrokrzewem paragwajskim, czyli dobrze znaną yerba mate. Pochodzi z tropikalnych lasów Ekwadoru, a jej właściwości od wieków są znane amazońskim plemionom.
Indianie cenili napar z liści guyausy za to, że dodawał im energi, poprawiał koncentrację a jednocześnie przynosił spokój. Były to cechy szczególne potrzebne w czasie polowań. Jednocześnie napój ten spożywany był przed ceremonią ajahuaski, w celu oczyszczenia ciała i umysłu.
Napar z guayusy był również wykorzystywany w tradycyjnej medycynie w celu wzmocnienia organizmu i poprawy trawienia.
Liście guayusa zawierają:
- 2-4% kofeiny – jedna z najpopularniejszych substancji pobudzających; zwiększa wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny.
- teobrominę – działa moczopędnie, lekko psychostymulująco; rozszerza naczynia krwionośne i drogi oddechowe; stymuluje pracę serca.
- kwas chlorogenowy – zmniejsza wchłanianie cukru; chroni wątrobę; obniża ciśnienie krwi.
- antyoksydanty – hamują powstawanie wolnych rodników.
- l-teaninę – poprawia koncentrację, stabilizuje nastrój, uspokaja; podnosi poziom dopaminy i serotoniny.
Zdjęcie: By Anna Premo – Author, FAL,