Przepis na wigilijną kapustę z miodem znalazłam w jednym z numerów „Natura i ty”, gdzie prezentowano świąteczne potrawy Anny Czelej, autorki książki „Praktyczne gotowanie według pięciu przemian„. Od tamtego czasu co roku gości na naszym stole, razem z barszczem również przygotowanym z przepisu Pani Anny.
Wigilijna kapusta z miodem
O – 2 szklanki wrzątku, listek laurowy, łyżka suszonego majeranku, garść wędzonych śliwek
Z – 100 g suszonych grzybów, garść migdałów, łyżka miodu, 2 łyżki masła do zeszklenia cebuli
M – cebula, 250 g białej kapusty, szczypta pieprzu, kilka ziarenek jałowca
W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari
D – kilogram kiszonej kapusty, garść suszonych żurawin
Zagotować wodę, dodać liść laurowy, majeranek i śliwki. Potem po kolei suszone grzyby, migdały, miód, zeszkloną na maśle cebulę, poszatkowana białą kapustę, pieprz, jałowiec, sól, tamari. Gotować przez około godzinę. Dodać kiszoną kapustę i żurawinę, gotować jeszcze około pół godziny.
Dla niewtajemniczonych:
O – przemiana Ognia – smak gorzki
Z – przemiana Ziemi – smak słodki
M – przemiana Metalu – smak ostry
W – przemiana Wody – smak słony
D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny
Obraz Robert Nilsson z Pixabay