Według św. Hildegardy istnieje 5 przyczyn, które mogą wywołać ból głowy. Należą do nich: gorączka towarzysząca przeziębieniu lub grypie, błędy dietetyczne, migrena, stres lub wypadek. Wszystkie można usunąć stosując odpowiednie środki lecznicze.
Przy pierwszych oznakach bólu głowy św. Hildegarda poleca bezmięsną i małosolną dietę opartą na orkiszu. Należy również unikać żółtego sera, nikotyny, alkoholu, mleka, czekolady i surowych potraw.
Środki lecznicze stosowane przy bólach głowy to :
- Krem choinkowy (przy wysokim ciśnieniu krwi)
- Miód gruszkowo – ziołowy (migreny)
- Maść fiołkowa (nerwobóle, bóle głowy i zapalenie zatok)
- Maść maślano szałwiowa (bóle głowy spowodowane błędami dietetycznymi)
- Mieszanka ziołowa z pelargonią (bóle głowy wywołane przeziębieniem lub grypą)
- Słodkie migdały (ból głowy połączony ze spadkiem koncentracji)
- Sok z piołunu do nacierania ( bóle głowy pourazowe)
Przepisy
Krem choinkowy
- 50 g wiosennych igieł, kory i drewna jodłowego
- 25 g listków szałwii
- 100ng masła
- 250 ml wody
Igły, korę i drewno wraz z listkami szałwii pokroić drobno i rozgotować w wodzie na papkę. Ciągle mieszając stopić z masłem, ostudzić, usunąć wodę. Przechowywać w lodówce. Uzyskanym kremem masować serce, splot słoneczny, skronie i czoło.
Maść maślano-szałwiowa
- 10 g sproszkowanej szałwii
- 10 g sproszkowanego majeranku
- 10 g sproszkowanego kopru włoskiego
- 40 g sproszkowanej szanty
- 500 g masła
Mieszankę proszków wymieszać z masłem i, ciągle mieszając stopić w kąpieli wodnej. Zimną przelać przez sitko, przechowywać w lodówce. Maścią smarować czoło, skronie, głowę i kark kilka razy dziennie.
Mieszanka ziołowa z pelargonią
- 20 g sproszkowanej pelargonii szlachetnej
- 10 g sproszkowanego korzenia bertramu
- 10 g sproszkowanej gałki muszkatołowej
Kromkę chleba posypać trzema szczyptami powyższej mieszanki, oraz odrobiną soli. Ból głowy wywołany grypą powinien ustąpić w ciągu 10 minut.