Cynk jest jednym z minerałów niezbędnych dla życia nie tylko człowiekowi, ale również zwierzętom oraz roślinom. Jego niedobór jest przyczyną niektórych chorób, powoduje niedorozwój fizyczny i umysłowy. Natomiast suplementacja cynkiem znacznie przyspiesza powrót do zdrowia np. po operacjach.
Na podstawie licznych badań udowodniono, że cynk jest konieczny do formowania się kości, zachowania zdrowej skóry i włosów, a także ma wpływ na … poziom inteligencji. Jego niedobory powodują anemię, słaby apetyt i wzrost, problemy z odczuwaniem smaku i zapachu, oraz skłonność do przeziębień. Niski poziom cynku zauważono u osób chorujących na reumatyzm, wrzody przewodu pokarmowego, oraz zmagających się z uporczywymi egzemami i trądzikiem.
Cynk jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby, więc jego braki powodują, że suplementowanie przez nas wit. A nie uzupełnia jej niedoboru.
O dietę bogatą w cynk powinni dbać przede wszystkim mężczyźni, ponieważ chroni on przed zapaleniem gruczołu krokowego.
Objawy niedoboru cynku
Jeśli poziom cynku spada możemy spotkać się z następującymi objawami:
- u dorosłych – zaburzenia smaku i węchu, problemy z widzeniem o zmroku, zmiany skórne, wypadnie włosów, trudno gojące się rany.
- u dzieci dodatkowo pojawia się brak apetytu i zahamowanie wzrostu.
produkty bogate w cynk
Cynk pożywienia wchłania się w ilości od 10% do 40%, a jego biodostępność zwiększa obecność białka zwierzęcego.
Zawartość cynku w mg/100 g produktu*
- ostrygi 168
- wątroba cielęca 8,4
- pestki dyni 7,5
- imbir 6,8
- wątroba wołowa 4,5
- biała fasola (suche nasiona) 3,8
- kasza gryczana 3,5
- migdały 3,2
- wieprzowina 3,1
- chleb żytni razowy 2,5
- czekolada gorzka 2,4
- jajka 1,8
*źródło Dietetycy.org.pl
Cynk znajdziemy również w :**
- nasionach i orzechach
- otrębach i kiełkach pszenicy
- grzybach
- rybach morskich
- owocach (jabłka, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce jagodowe)
- warzywach (szczególnie cebula, czosnek, buraki, pomidory, ziemniaki)
**źródło: „Mikroelementy i ich znaczenie w życiu organizmów” A. Maksimow
Przepisy na potrawy „z cynkiem” wg książki „Kuchnia i medycyna”
Zupa czosnkowa
Zagotować 1 litr mleka z 1 litrem wody i 6 ząbkami czosnku (posiekane i zmiażdżone). Do zupy dodawać powoli 2 łyżki masła roztarte dokładnie z 2 łyżkami mąki, energicznie mieszając. Po zestawieniu z ognia dodać 2-3 żółtka (rozbite widelcem i skropione octem), a następnie ubite białka. Podawać z czosnkowymi grzankami z razowego chleba.
Surówka piękności
5-6 łyżek płatków owsianych zalać 6-8 łyżek zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na noc. Przed podaniem dodać starte jabłko, 5-6 łyżek mleka, sok z polowy cytryny lub innych kwaśnych owoców, opcjonalnie rodzynki.
Obraz Nick_the_Photographer z Pixabay