Suplementacja cynkiem

Cynk jest jednym z minerałów niezbędnych dla życia nie tylko człowiekowi, ale również zwierzętom oraz roślinom. Jego niedobór jest przyczyną niektórych chorób, powoduje niedorozwój fizyczny i umysłowy. Natomiast suplementacja cynkiem znacznie przyspiesza powrót do zdrowia np. po operacjach.

Na podstawie licznych badań udowodniono, że cynk jest konieczny do formowania się kości, zachowania zdrowej skóry i włosów, a także ma wpływ na … poziom inteligencji. Jego niedobory powodują anemię, słaby apetyt i wzrost, problemy z odczuwaniem smaku i zapachu, oraz skłonność do przeziębień. Niski poziom cynku zauważono u osób chorujących na reumatyzm, wrzody przewodu pokarmowego, oraz zmagających się z uporczywymi egzemami i trądzikiem.

Cynk jest podstawą uruchamiania witaminy A z wątroby, więc jego braki powodują, że suplementowanie przez nas wit. A nie uzupełnia jej niedoboru.

O dietę bogatą w cynk powinni dbać przede wszystkim mężczyźni, ponieważ chroni on przed zapaleniem gruczołu krokowego.

Jeśli poziom cynku spada możemy spotkać się z następującymi objawami:

  • u dorosłych – zaburzenia smaku i węchu, problemy z widzeniem o zmroku, zmiany skórne, wypadnie włosów, trudno gojące się rany.
  • u dzieci dodatkowo pojawia się brak apetytu i zahamowanie wzrostu.

Cynk pożywienia wchłania się w ilości od 10% do 40%, a jego biodostępność zwiększa obecność białka zwierzęcego.

Zawartość cynku w mg/100 g produktu*

  • ostrygi 168
  • wątroba cielęca 8,4
  • pestki dyni 7,5
  • imbir 6,8
  • wątroba wołowa 4,5
  • biała fasola (suche nasiona) 3,8
  • kasza gryczana 3,5
  • migdały 3,2
  • wieprzowina 3,1
  • chleb żytni razowy 2,5
  • czekolada gorzka 2,4
  • jajka 1,8

*źródło Dietetycy.org.pl

Cynk znajdziemy również w :**

  • nasionach i orzechach
  • otrębach i kiełkach pszenicy
  • grzybach
  • rybach morskich
  • owocach (jabłka, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce jagodowe)
  • warzywach (szczególnie cebula, czosnek, buraki, pomidory, ziemniaki)

**źródło: „Mikroelementy i ich znaczenie w życiu organizmów” A. Maksimow

Zupa czosnkowa

Zagotować 1 litr mleka z 1 litrem wody i 6 ząbkami czosnku (posiekane i zmiażdżone). Do zupy dodawać powoli 2 łyżki masła roztarte dokładnie z 2 łyżkami mąki, energicznie mieszając. Po zestawieniu z ognia dodać 2-3 żółtka (rozbite widelcem i skropione octem), a następnie ubite białka. Podawać z czosnkowymi grzankami z razowego chleba.

Surówka piękności

5-6 łyżek płatków owsianych zalać 6-8 łyżek zimnej, przegotowanej wody. Dodać łyżkę miodu i ok. 7-10 posiekanych orzechów laskowych. Zostawić na noc. Przed podaniem dodać starte jabłko, 5-6 łyżek mleka, sok z polowy cytryny lub innych kwaśnych owoców, opcjonalnie rodzynki.

Obraz Nick_the_Photographer z Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *