Żywność funkcjonalna to dość nowe pojęcie oznaczające produkty które nie tylko pełnią funkcję odżywczą ale również wywierają bardzo korzystny i wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie.
O żywności funkcjonalnej pisałam już w artykule Zdrowie prosto z talerza. Przypomnę tylko, że są to produkty spożywcze, które oprócz pełnienia klasycznej funkcji (czyli dostarczania organizmowi niezbędnych do życia substancji odżywczych) poprawiają stan naszego zdrowia i zapobiegają chorobom.
Niestety takie działanie spełnia nie więcej niż 10% produktów spożywczych. Jednym z nich są właśnie konopie, a dokładniej nasiona i olej z nich wytwarzany.
Żywność konopna cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych:
- jest bogatym źródłem aminokwasów, oraz kwasów tłuszczowych w proporcjach idealnych dla organizmu człowieka,
- zawiera mnóstwo mikro- i makroelementów
- jest kompletnym źródłem łatwo przyswajalnego białka
- jest bezglutenowa
- nie powoduje alergii
- jest źródłem błonnika i chlorofilu
- nasiona zawierają witaminy A, E, z grupy B, oraz żelazo, wapń, cynk, miedź i potas
- No i przede wszystkim konopie są źródłem tak cennych dla nas kannabinoidów.
Oprócz wyżej wymienionych cech, które same w sobie powinny nas zachęcić do sięgnięcia po żywność konopną, roślina ta wykazuje działanie terapeutyczne w przypadku wielu chorób. Badania potwierdzają że stosowanie konopi jest pomocne w terapii takich schorzeń jak: padaczka, choroby neurodegeneracyjne i ośrodkowego układu nerwowego, nowotwory czy stwardnienie rozsiane.
Podczas przeprowadzanych badań zauważono, że stosowanie oleju z nasion konopi zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania skrzepów, oraz ma wpływ na zmniejszenie częstości występowania zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu.
Olej z konopi łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie ran i wspomaga leczenie egzemy.
Oto kolejny dowód na to, że powinniśmy świadomie komponować nasze posiłki i tym samym wspierać nasz organizm w walce z co raz większym zanieczyszczeniem środowiska i zalewem przetworzonej żywności.
Obraz Ulrike Leone z Pixabay