Czereśnie

Wczoraj na straganie zobaczyłam pierwsze czereśnie. Te słodkie kulki, w kolorach od żółtego, przez bladoróżowy, po ciemną czerwień smakują mi bardziej niż królujące do tej pory truskawki. Mało kto wie, że czereśnia to odmiana wiśni, zwana w innych krajach „słodką wiśnią”.

Czereśnie zawierają 80% wody, szereg witamin – A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P, składniki mineralne, takie jak  jod, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, selen, pektyny, oraz flawonoidy.

Dzięki tak bogatemu składowi „słodkie wiśnie” wykazują szereg właściwości prozdrowotnych:

  • wysoka zawartość jodu pomaga w problemach z tarczycą
  • duża ilość potasu korzystnie wpływa na układ krążenia i nerki
  • usuwają z organizmu toksyny i nadmiar soli
  • obniżają poziom kwasu moczowego
  • odkwaszają organizm
  • łagodzą stany zapalne w śluzówkach układu pokarmowego
  • są wskazane dla osób zmagających się z artretyzmem, gośćcem i reumatyzmem
  • zapobiegają osteoporozie
  • wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, co jest istotne dla cery naczynkowej
  • ciemne odmiany zawierają dużo antocyjanów
  • mają niski indeks glikemiczny

Kosmetyka

Maseczki z czereśni odżywiają skórę, zwiększają jej elastyczność i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Są prawdziwą „bombą witaminową” dzięki czemu działają na skórę także od środka.

Obraz Teodor z Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *