Św. Hildegarda pomaga… katar sienny

Katar sienny to alergiczny nieżyt nosa, który jest reakcją organizmu na pyłki roślin i zarodniki pleśni. Objawy kataru siennego są zbliżone do objawów kataru zwykłego, ale występują w określonych porach roku. Są to m.in. swędzenie w nosie, częste kichanie, wodnisty katar, zaczerwienienie, łzawienie i puchnięcie oczu, światłowstręt i zapalenie spojówek, ból głowy oraz jedno- lub obustronne zatkanie nosa.

Osobom zmagającym się z objawami kataru siennego św. Hildegarda poleca przede wszystkim dietę opartą na pełnoziarnistych produktach orkiszowych.

„Orkisz jest najlepszym zbożem, działa ocieplająco i natłuszczająco, jest wysokowartościowy i jest łagodniejszy niż wszystkie inne zboża. Kto je orkisz, ten buduje ciało. Orkisz prowadzi do tworzenia się dobrej krwi, daje rozluźnienie i pogodę ducha. Obojętnie w jaki sposób przyrządza się orkisz, czy piecze się z niego chleb, czy gotuje się inną potrawę, orkisz jest jednym słowem lekko strawny.”

Przed rozpoczęciem kwitnięcia traw należy zażywać wino z piołunu, dzięki którym błony śluzowe staną się lepiej ukrwione i zmniejszy się ich wrażliwość na białka pyłków.

Innym sposobem radzenia sobie z katarem siennym jest wdychanie dymu z palonych wiórów cisowych. Według św. Hildegardy objawy alergii zmniejszą się już po kilku dniach.

Przepisy

Habermus

  • 2 filiżanki kaszy orkiszowej lub orkiszowych płatków
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik
  • 2 szczypty galgantu, bertram, 1 łyżeczka cynamonu,
  • sok z 1/2 cytryny
  • rodzynki, pokrojone jabłko
  • 2 łyżeczki miodu

Kaszę orkiszową (lub płatki) zalać 4 filiżankami wody. Gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać miód, przyprawy, jabłko i gotować jeszcze 5 minut. gotowy mus posypać płatkami migdałowymi i nasionami babki, oraz polać sokiem z cytryny.

Pikantna kasza orkiszowa

  • 250 g kaszy orkiszowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 750 ml bulionu
  • bertram, galgant, gałka muszkatołowa, goździki sól

Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na gorącym maśle. Dodać kaszę, chwilę dusić i zalać gorącym bulionem. Doprawić i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut.

Smak kaszy można wzbogacić mieszając ją z ziołami, grochem, kukurydzą lub prażonymi płatkami migdałowymi.

Wino piołunowe

  • 40 ml soku z wiosennego piołunu
  • 1 litr wina
  • 150 g miodu

Sok z piołunu wlać do wrzącego wina z miodem, natychmiast zdjąć z ognia, przefiltrować i gorący wlać do sterylnych butelek. Od maja do października co drugi dzień pić 1 kieliszek likierowy (20ml) na czczo, przed śniadaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *