Istnieje grupa roślin, które zawierają substancje aktywujące i wzmacniające odporność człowieka. Warunkiem, który należy spełnić jest długie i regularne przyjmowanie danego preparatu.
Korzystny wpływ na układ odpornościowy mają rośliny z rodziny kapustowatych. Są one źródłem glikozydów i aminokwasów siarkowych, oraz kwasu synapinowego, który działa przeciwrodnikowo i cytoprotekcyjnie. Do roślin krzyżowych podnoszących odporność zaliczamy:
- brukselka, kapusta włoska, rzodkiewka, czarna rzepa, rzeżucha, jarmuż, kalarepa, rukiew, brokuł
Do najbardziej znanych roślin immunostymulujących należą:
- czosnek, czosnek niedźwiedzi – aktywuje funkcje makrofagów, unieszkodliwia wolne rodniki, hamuje namnażanie wirusów. (KLIK)
- czosnaczek pospolity – bogaty w karoteny i witaminę C,
- babka zwyczajna i lancetowata– zwiększa liczbę białych i czerwonych krwinek oraz poziom immunoglobulin,
- nagietek lekarski – silne działanie przeciwbakteryjne, wiruso- i grzybobójcze, pobudza układ immunologiczny, (KLIK)
- pokrzywa – bogate źródło witamin, pobudza wydzielanie interferonu i antygenów wirusowych (KLIK)
- krwawnik pospolity – wspiera funkcje układu odpornościowego,
- mniszek lekarski – wywiera korzystny wpływ na białe krwinki i pobudza wydzielanie interferonu (KLIK)
- aralia mandżurska – działa przeciwzapalnie, antyseptycznie na układ oddechowy i pokarmowy, hamuje inwazję patogenów w płucach,
- aloes – zalecany w przewlekłych i nawracających zakażeniach bakteryjnych i wirusowych,
- jeżówka – działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo,
- bratwa barwierska – skuteczna w przypadku infekcji bakteryjnych,
- żeń-szeń syberyjski – aktywuje układ odpornościowy, zwiększając przy tym tolerancję na stres
- różeniec górski – zwiększa aktywność układu immunologicznego, podnosi liczbę limfocytów, granulocytów i erytrocytów we krwi,
- cytryniec chiński – podnosi odporność na zakażenia, utrudnia inwazje bakteriom i wirusom.
- targanek błoniasty – aktywuje i wzmaga działanie interferonu, działa przeciwwirusowo,
- żyworódka – tłumi nadmierne reakcje układu odpornościowego, jednocześnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Osobną grupę stanowią immunostymulujące grzyby:
- grzyb kokosowy, polówka południowa, huba modrzewiowa, żagiew wielogłowa, uszak bzowy, żagwica listkowata, maczużnik chiński, guz brzozowy (czyr), żółciak siarkowy, białoporek brzozowy, czernidłak kołpakowaty.
Dbając o nasze zdrowie nie możemy zapominać o przyprawach, które nie tylko poprawią smak potraw, ale również wesprą układ odpornościowy. Większość z nich na pewno znajdziemy w swojej kuchni.
- cynamon, anyż, czarny pieprz i ostra papryka – aktywują system GALT, czyli tkankę limfatyczną związaną z jelitami, uznawaną za centralny system odpornościowy organizmu.
- kardamon, szafran, cząber, imbir, tymianek, oregano, kurkuma, kminek, kolendra, czarnuszka – pobudzają krążenie krwi i limfy, działają antybakteryjnie, wirusostatycznie i pierwotniakobójczo.
Źródło: Różański H., Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie, Herbalism, 2021, 1(7), s. 153–174
Obraz -Rita-👩🍳 und 📷 mit ❤ z Pixabay