Ostrokrzew gujański

Ilex guyanusa, inaczej ostrokrzew gujański jest blisko spokrewniony z ostrokrzewem paragwajskim, czyli dobrze znaną yerba mate. Pochodzi z tropikalnych lasów Ekwadoru, a jej właściwości od wieków są znane amazońskim plemionom.

Indianie cenili napar z liści guyausy za to, że dodawał im energi, poprawiał koncentrację a jednocześnie przynosił spokój. Były to cechy szczególne potrzebne w czasie polowań. Jednocześnie napój ten spożywany był przed ceremonią ajahuaski, w celu oczyszczenia ciała i umysłu.

Napar z guayusy był również wykorzystywany w tradycyjnej medycynie w celu wzmocnienia organizmu i poprawy trawienia.

Liście guayusa zawierają:

  • 2-4% kofeiny – jedna z najpopularniejszych substancji pobudzających; zwiększa wydzielanie adrenaliny, dopaminy i serotoniny.
  • teobrominę – działa moczopędnie, lekko psychostymulująco; rozszerza naczynia krwionośne i drogi oddechowe; stymuluje pracę serca.
  • kwas chlorogenowy – zmniejsza wchłanianie cukru; chroni wątrobę; obniża ciśnienie krwi.
  • antyoksydanty – hamują powstawanie wolnych rodników.
  • l-teaninę – poprawia koncentrację, stabilizuje nastrój, uspokaja; podnosi poziom dopaminy i serotoniny.

Zdjęcie: By Anna Premo – Author, FAL,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *