Kapusta wigilijna z miodem

Przepis na wigilijną kapustę z miodem znalazłam w jednym z numerów „Natura i ty”, gdzie prezentowano świąteczne potrawy Anny Czelej, autorki książki „Praktyczne gotowanie według pięciu przemian„. Od tamtego czasu co roku gości na naszym stole, razem z barszczem również przygotowanym z przepisu Pani Anny.

O – 2 szklanki wrzątku, listek laurowy, łyżka suszonego majeranku, garść wędzonych śliwek

Z – 100 g suszonych grzybów, garść migdałów, łyżka miodu, 2 łyżki masła do zeszklenia cebuli

M – cebula, 250 g białej kapusty, szczypta pieprzu, kilka ziarenek jałowca

W – sól do smaku, 2 łyżeczki tamari

D – kilogram kiszonej kapusty, garść suszonych żurawin

Zagotować wodę, dodać liść laurowy, majeranek i śliwki. Potem po kolei suszone grzyby, migdały, miód, zeszkloną na maśle cebulę, poszatkowana białą kapustę, pieprz, jałowiec, sól, tamari. Gotować przez około godzinę. Dodać kiszoną kapustę i żurawinę, gotować jeszcze około pół godziny.

Dla niewtajemniczonych:

O – przemiana Ognia – smak gorzki

Z – przemiana Ziemi – smak słodki

M – przemiana Metalu – smak ostry

W – przemiana Wody – smak słony

D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny

Obraz Robert Nilsson z Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *