Ostatnio do grona moich ulubionych kwiatów ogrodowych dołączyły cynie. Wysiałam je dosyć późno, i dopiero zaczynają kwitnąć, ale już cieszą moje oczy. No i oczywiście wabią pszczoły, co jest bardzo istotne.

Przeglądając stronę dr. Różańskiego trafiłam na wpis pt. „Rośliny z ogródka Teściowej”. Zaciekawiona sprawdziłam co kryje się pod tym zabawnym tytułem i o dziwo był tam wpis właśnie na temat cynii. Stąd wiem, że cynia nie tylko pięknie wygląda w ogródku lub wazonie, ale również wykazuje sporo właściwości leczniczych.

Surowiec leczniczy

Do celów leczniczych zbieramy kwitnące ziele, lub sam kwiat. Jesienią możemy zebrać korzenie, które szybko myjemy, osuszamy i suszymy w przewiewnym miejscu.

Związki czynne

Ziele, kwiaty i liście są bogate w antocyjany, flawonoidy, alkaloidy i fenolokwasy. Korzeń zawiera nawet do 0,1% nikotyny i po wysuszeniu może być używany tak jak tytoń. Dym z korzenia cynii ma działanie odprężające i działa rozkurczowo na oskrzela i oskrzeliki.

Działanie z zastosowanie

Ziele i kwiat cynii wykazuje min. działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwrodnikowe oraz pobudzające czynności układu pokarmowego. Sok ze świeżego ziela lub samych liści pobudza gojenie ran.

Jeżeli chodzi o przewód pokarmowy to maceraty i napary z cynii działają rozkurczowo, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwalergicznie, przeciwfermentacyjnie w jelitach, ochraniają wątrobę, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

Te same przetwory ze świeżego ziela lub kwiatów, stosowane zewnętrznie pobudzają zabliźnianie ran, likwidują przebarwienia, wpływają antyseptycznie na skórę. Napar z powodzeniem można stosować w zapaleniu spojówek, maceraty zmniejszają objawy alergii, a sok usuwa świąd, pieczenie i obrzęk po ukąszeniu owadów.

Sok lub macerat ze świeżego ziela można stosować jako krople do nosa. Działają nawilżająco, regenerują nabłonek, oczyszczają, oraz hamują rozwój wirusów, bakterii i grzybów.

Kosmetyka

Wodny wyciąg ze świeżej cynii możemy stosować jako tonik, który ożywi, uelastyczni i zmiękczy skórę, obkurczy rozszerzone pory i naczynia krwionośne. Napar ze świeżego ziela lub kwiatów poprawi napięcie skóry wokół oczu, zredukuje cienie i obrzęki.

Przepisy

Napar

2-2,5 g surowca (świeżego lub suchego) zaparzyć 100-120 ml wrzącej wody. Pić 3 razy dziennie po 100 ml. Ten sam napar stosujemy do okładów, przemywań, nasiadówek i zakrapiania. Można podawać dzieciom.

Macerat

Świeży surowiec rozdrobnić, zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła masę. Odstawić na 6-8 godzin i przefiltrować. Pić po 30-50 ml, 3-4 razy dziennie przez 7-10 dni. Kurację można powtarzać raz na 1-2 miesiące. Zewnętrznie używamy do kosmetyków (10%-15%), okładów, płukanek, lewatyw.

Nalewka

100 gram świeżych rozdrobnionych kwiatów lub kwitnącego ziela zalać 1 litrem alkoholu 40%-60%, odstawić na co najmniej 7 dni. Zażywać 2-3 razy dziennie 5-10 ml. Zewnętrznie do przemywania, maści, kosmetyków (10-15%), po rozcieńczeniu do okładów.

Maść cyniowa

Świeże liście ucierać z masłem lub pastą cynkową (maksymalnie 10% masy roślinnej) na jednolitą masę. Dla konserwacji można dodać olejek herbaciany, majerankowy lub cedrowy (2 krople na każde 10 g maści). Stosować na zmiany skórne. Pasta cyniowa na paście Lassara* doskonale leczy trądzik.

*pasta cynkowa z kwasem salicylowym

Żródło: „Medycyna dawna i współczesna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *